Царинската управа обезбедува 24/7 поддршка на крајните корисници за сите проблеми поврзани со функционирањето на СОЦДАД.

Проблемите корисниците ги пријавуваат на следнава електронска пошта:

  •  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Повеќе детали на Поддршка за корисниците на СОЦДАД

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОСТАПКАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ИЗВОЗНИ ДЕКЛАРАЦИИ

Објавено: 23 Јуни 2019


Известување за ставање во функција на новиот Систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) за увозни постапки во царинските испостави Куманово и Струмица

Објавено: 20 Јуни 2019


Известување за пуштање во оперативна примена на Новиот систем за обрабока на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД)

Објавено: 13 Јуни 2019


Поддршка за корисниците на СОЦДАД

Објавено: 31 Мај 2019


ДИГИТАЛНА ЦАРИНА ОФИЦИЈАЛНО НА ПРВИ ЈУНИ

Објавено: 31 Мај 2019


ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СТАВАЊЕ ВО ФУНКЦИЈА НА НОВИОТ СИСТЕМ ЗА ОБРАБОТКА НА ЦАРИНСКИ ДЕКЛАРАЦИИ И АКЦИЗНИ ДОКУМЕНТИ (СОЦДАД)

Објавено: 30 Мај 2019


ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО КРАЈНИТЕ КОРИСНИЦИ НА EXIM СИСТЕМОТ

Објавено: 29 Мај 2019


ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ КОН СОЦДАД

Објавено: 29 Мај 2019


ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОВРЗУВАЊЕ КОН СОЦДАД

Објавено: 28 Мај 2019


ПУШТАЊЕ ВО ОПЕРАТИВНА ПРИМЕНА НА НОВИОТ СИСТЕМ ЗА ОБРАБОTКА НА ЦАРИНСКИ ДЕКЛАРАЦИИ И АКЦИЗНИ ДОКУМЕНТИ (СОЦДАД)

Објавено: 22 Мај 2019


Царинската управа е во оперативна примена на нов Систем за обработка на декларации и акцизни документи (СОЦДАД). Овој систем овозможува комуникација со компаниите на два начина и тоа:

  • Преку веб портал
  • Систем кон систем комуникација со примена на веб сервиси. 

Со цел развој на системи кои директно ќе комуницираат со СОЦДАД системот на Царинската управа, објавуваме тековна верзија на неопходните спецификации.

Напоменуваме дека се работи за првична верзија која ќе подлежи на промени.

За сите неопходни информации обратете се на:

  • за прашања од застапнците:
    • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  • за софтверски компании кои развиваат софтвер за комуникација преку web сервиси:
    • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.