Царинската управа е во развој на нов Систем за обработка на декларации и акцизни документи (СОЦДАД). Овој систем овозможува комуникација со компаниите на два начина и тоа:

  • Преку веб портал
  • Систем кон систем комуникација со примена на веб сервиси. 

Со цел развој на системи кои директно ќе комуницираат со СОЦДАД системот на Царинската управа, објавуваме тековна верзија на неопходните спецификации.

Напоменуваме дека се работи за првична верзија која ќе подлежи на промени.

За сите неопходни информации обратете се на:

  • за прашања од застапнците:
    • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  • за софтверски компании кои развиваат софтвер за комуникација преку web сервиси:
    • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.